Veiliger en beparend: controleer je bandenspanning

Controleer je bandenspanning regelmatig, zeker bij koud weer

Als autoliefhebber weet jij natuurlijk al dat de bandenspanning best elke maand gecontroleerd wordt. Vooral wanneer de temperatuur begint te dalen, is het belangrijk dat je regelmatig je bandenspanning controleert. Want per 10 graden dat het kouder wordt, zal de druk ook 0,07 bar lager liggen. Daarom raden we aan om in de wintermaanden de bandenspanning te verhogen met 0,2 bar.

Wat is de juiste bandenspanning?

Elke maand gaat er gemiddeld 0,2 bar druk verloren. Je kan dit controleren bij bijna elk tankstation, en je kan dan tegelijkertijd ook de spanning weer opvoeren. Denk er wel aan dat je de bandenspanning controleert wanneer je banden koud zijn. Als je al lange tijd of veel kilometers gereden hebt, zijn je banden opgewarmd en zal je bandenspanning niet correct afgelezen worden. Rijd dus naar een tankstation in de buurt, en doe dat rustig aan. Dan kan je betrouwbare metingen bekomen.

3 voordelen van de juiste bandenspanning

De bandenspanning op het juiste niveau houden heeft 3 belangrijke voordelen:

  1. Veiligheid: de band is het contact tussen je auto en de weg. Als je bandenspanning te laag is, dan heeft je auto een groter draagvlak en meer grip. Daardoor wordt je remafstand langer en neemt slipgevaar toe. Omgekeerd: met teveel bandenspanning heb je minder grip op de weg.
  2. Brandstofverbruik: wanneer je bandenspanning niet juist is afgestemd, zal je auto meer brandstof gaan verbruiken. Met een spanning die 25% te laag is, zal je al 2% meer brandstof gaan verbruiken. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!
  3. Levensduur van banden: hoe beter jij je banden onderhoudt, hoe langer ze zullen meegaan. Als je spanning veel te laag is, wordt het draagvlak van je auto te groot. De wrijving die dan ontstaat creëert warmte die je band kan vervormen. Omgekeerd geldt ook dat een teveel aan bandenspanning je band kan doen klappen.

Pas je bandenspanning aan je rijgedrag aan

Een correcte bandenspanning ligt tussen 2,0 en 4,0 bar, afhankelijk van het type auto en je bandenmaat. In de handleiding van je auto zal je de aanbevolen bandenspanning vinden. Dat staat vaak ook op de binnenkant van de brandstofklep, op de deur van de chauffeur, of in het handschoenkastje.[/caption]

De ideale bandenspanning is niet voor elke chauffeur en elk moment hetzelfde. De aanbevolen spanning die de fabrikant aangeeft, is voor een gematigd rijgedrag en een auto die niet te zwaar geladen is. Als je erg zwaar beladen bent, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie vertrekt of aan het verhuizen bent, wordt aangeraden om de spanning met 0,2 bar te verhogen. Ook als je veel lange afstanden aflegt, is het beter om je spanning iets te verhogen.

Lees meer op deze externe link(s):

Geen

Geef een reactie

Vindt je LPG-installateur

Over AutoGas.BE

Wij vertegenwoordigen LPG-systeemfabrikanten, LPG-installateurs en LPG-distributeurs in België.

Iedereen de mogelijkheid te geven om goedkoper en milieuvriendelijker te rijden.

Volg ons ook hier

Recente Berichten